A boldog tehenek egészséges tehenek

Egy boldog tehén több és jobb minőségű tejet termel. Boldog tehenek = egészséges tehenek = jobb tej

Törődünk a tehenekkel

Az állatok jóléte fogadalmunk része

Az Arla tejtermelői számára az állatjólét és a fenntartható mezőgazdaság összefonódik. Minőség-ellenőrzési programunk, az Arlagården® értelmében tejelő teheneinket mindenkor egészségesen, kellemes körülmények között és jól tápláltan tartjuk. Ez jó a teheneknek és jó a gazdák számára, hiszen az egészséges tehenek boldog tehenek, és a boldog tehenek több és minőségibb tejet adnak.

Teheneink ellátása

Farmereink az Arla minőségi és jóléti gyakorlata szerint gondoskodnak tejelő teheneikről, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. Minden tehént egyénileg kezelnek. Ez azt jelenti, egy tehén takarmányát a saját igényei szerint állítják be, és valamennyi tehén egyéni adatait rögzítik.

Teheneink jó formában vannak

Azáltal, hogy a teheneink tiszták, ápoltak és szárazon állnak, a lehető legjobb életet termetjük meg nekik a farmon.

Jó tejtermékhez jó takarmány kell

Azt szeretnénk, hogy a lehető legízletesebb, legegészségesebb tehéntejet szállítsuk üzemeinkbe, ezért teheneink a legjobb takarmányt és vizet kapják: frisset és tisztát, és mindig csak a szükséges mennyiségben. A lehető legjobb táplálásra van szükség minden nap. Az állatok takarmányának nagy része a gazdaságban termett és került betakarításra.

A tehenek mindennapos gondozása

Minden egyes nap foglalkozunk teheneinkkel és rendbe tesszük istállóikat. Ez is része a minőségi és a jóléti rutinnak, ami segít, hogy a tehenek egészségesek és boldog ok maradjanak.

Tejelő tehenek a legelőn

Egyes teheneket istállóban tartunk, másokat a füvön legeltetünk nyáron. A legeltetési időszak általában áprilistól novemberig tart. Sok tényező befolyásolja, hogy a teheneket legeltjük-e, például a legelők helye vagy a gazdaság körüli talaj típusa. Az is fontos, hogy a mezők közel legyenek a fejőházhoz, és a talaj, ahol a tehenek áthaladnak, kellően szilárd legyen.

Tehenek az istállóból

Sok tejelő tehenünk kötetlen istállókban él. Szabadon sétálhatnak az etetőhely, a víz, a fejőház és a fekhelyük között. Csakúgy, mint a legelésző tehenek, az istállóban lévő tehenek is lefekszenek 10-14 óra között, a kérődzés idejére. Az Arla farmok minőségbiztosítási programja, az Arlagården® részletes követelményeket támaszt a gazdákkal szemben, amelyek célja az állatok jólétének megvalósítása.